preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Login

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2014.

Ukupno: 976748
Ovaj mjesec: 2381
Ovaj tjedan: 3
Danas: 3
Projekt "Mislim globalno,djelujem lokalno"

 

        Pod mentorstvom profesorice Vesne Pegan, učenici završnih razreda naše škole, smjera upravni referent, sudjeluju u brojnim projektima kako u okviru škole, tako i izvan. Uključuju se u razne projekte vezane za razvoj svijesti o Europskoj Uniji, demokracije među mladima, a u sklopu predmeta Ustavnih ustroj Republike Hrvatske, posjetili su i Hrvatski Sabor.

Tako su učenice Ida Okić i Nora Kišur ( 4. i ), te Ena Buterin, Ivana Arapović i Iva Andrić ( 4. h ) sudjelovale su u projektu „Mislim globalno,djelujem lokalno“ koji se održao 27. listopada 2010. godine u prostorijama zgrade Grada Rijeke pod pokroviteljstvom Gonga i udruge „Delta“.

            Podijeljene u različite grupe, sa svojim kolegama osmišljavale su projekte i nabavljale dozvole, podatke i ostale potrebne materijale za prezentaciju svojega projekta na sjednici koja se održala kao veliko finale projekta.

            Primivši materijale i upute voditelja projekta Igora Bajoka o načinu na koji se kvalitetno priprema projekt, kao i njegov plan i program, učenice su bile spremne za provođenje zadatka u djelo.  A zadatak je bio osmisliti novu turističku ponudu Grada Rijeke, neovisno da li će se raditi o proizvodu ili usluzi. Trebalo je provjeriti da li već postoji neka slična ponuda i koje su sve dozvole potrebne za istu.

            Pripreme koje su trajale cijeloga dana rezultirale su sjednicom kao finale cijelog Dana akcije. Na sjednici su predstavljeni projekti svih grupa koje su u međuvremenu kao prave stranke osmislile i svoja imena, te je provedena rasprava, odnosno debata o prednostima, ali i nedostacima pojedinih projekata. Tako je u prvom krugu glasovanja najveći broj glasova odnijela grupa „Morčići“ čiji je član bila i naša učenica Nora Kišur, dok je u drugom krugu glasovanja ipak, koaliravši sa većim brojem stranaka, pobjedu odnijela grupa, te s njome i naše učenice.

            Cilj ovog projekta bio je približiti mladima lokalnu samoupravu i način njena funkcioniranja, kao i upoznavanje s protokolom koji slijedi prilikom pokušaja realiziranja određene ideje.

- Mi mladi inače uvijek imamo pritužbe kako imamo jako puno ideja koje bi se mogle realizirati, ali nas nitko ne pita za mišljenje. Ovo je bila idealna prilika da svoje ideje izrazimo pred predstavnicima gradske uprave, te da neke čak i realiziramo. Isto tako, uvidjela sam da proces realizacije projektnih planova i nije toliko lagan i jednostavan posao. Mi smo to radili samo jedan dan i praktički smo mnoga pitanja ostavili otvorenima zbog nedostatka vremena. Stoga sada razumijem što misle gradski čelnici kada kažu da nije svaka ideja ostvariva samo zato što je i dobra - , rekla je Ida Okić, nadodajući kako joj je jako žao što joj je ovo posljednja godina srednjoškolskog obrazovanja što znači da narednih godina neće moći sudjelovati u projektu, barem ne kao osmišljavatelj projekta.

Također, upoznavanje novih i drugačijih ljudi, učenje demokraciji i razvoj vlastite kreativnosti, bili su jedni od ciljeva ovog projekta kojega Gong kontinuirano provodi svake godine. S obzirom na ideje poput oslikavanja zida riječkog lukobrana, uvođenje turističkog obilaska rijeke, modne revije s povijesnim maskama Riječkog karnevala, možemo sa sigurnošću ustvrditi da je  projekt sam po sebi bio veoma uspješan, pri čemu su i sami voditelji i koordinatori projekta još jednom istakli učenice naše škole kao iznimno savjesne, elokventne, domišljate i napose vrijedne.

 

            Nora Kišur

4. i

 

preskoči na navigaciju