preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Login

EUROPSKI TJEDAN VJEŠTINA STEČENIH U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU I OSPOSOBLJAVANJU

(od 5. do 9. studenoga 2018.)

 

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2014.

Ukupno: 820671
Ovaj mjesec: 1999
Ovaj tjedan: 441
Danas: 148
Upoznajmo povijesnu, kulturnu i religioznu baštinu Hrvatske
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
Autor: Đurđica Kolar, 23. 11. 2016.

U sklopu projekta „Upoznajmo  kulturnu  i povijesnu baštinu Republike Hrvatske“ učenici  Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke 17. i 18. studenoga 2016. posjetili su „grad heroj „ – Vukovar.

Predvođeni  ravnateljicom Laurom Grubišić,  prof. Goranom Pankasom ,  prof. Margaritom Martinović i uz stručno vodstvo učenici su odali počast svim sudionicima Domovinskog rata u Vukovaru.


Dana 18. studenoga 1991.nakon tromjesečne opsade i potpunog uništenja grada prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Herojstvo Vukovara udarilo je temelje za kasnije vojne pobjede koje su dovele do potpunog oslobođenja naše domovine. Zbog toga je Vukovar poznat kao simbol uspostave neovisne Republike Hrvatske. Obilaskom svih mjesta sjećanja, vezanih za Domovinski rat, učenicima su prenesene poruke mira,  prihvaćanja različitosti i suosjećanja.

Uz stručno vodstvo učenici su posjetili Spomen dom hrvatskih branitelja Trpinjska cesta.  Zgrada je  sagrađena u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se  Vukovar branio od agresije. U središtu doma je ponor s kupolom uništenoga tenka JNA, i  ispisana su imena svih poginulih pripadnika 204. brigade

  

Za vrijeme opsade Vukovara (25. 08. – 18. 11. 1991.) tadašnja gradska Vukovarska bolnica  postala je vojna bolnica. Sustavno je bombardirana i uništavana od strane agresora. Bolesnici su se nalazili u podrumu i preživljavali u teškim uvjetima. Danas je u toj bolnici, vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja. Učenici su vidjeli multimedijalni prikaz ratnih zbivanja unutar bolnice  tijekom jeseni 1991. godine.

Nakon toga otišli smo u Spomen-dom  Ovčara  koji je otvoren 2006. godine. Na zidovima se naizmjenice osvjetljavaju fotografije stradalih, a nasred prostorije je vrtlog na čijem dnu gori vječno svjetlo prema kojemu se kreću projicirana imena žrtava.

 

Logor Velepromet bio je sabirni logor u Vukovaru pod srpskom upravom od 1991. godine u kojem  su  zatočeni  hrvatski zarobljenici, civili i vojnici tijekom bitke za Vukovar. Ovčara je sinonim za pokolj vukovarskih branitelja, civila i medicinskog osoblja koji su odvedeni iz bolnice, te u noći  s 20. na 21. studenoga  1991. godine ubijeni i bačeni u iskopanu jamu na farmi u blizini Vukovara. Među žrtvama bio je i novinar Siniša Glavašević. Na mjestu masovne grobnice učenici su odali počast svima koji su izgubili život u borbi za slobodu Hrvatske.

Uz stručno vodstvo Muzeja  vučedolske kulture učenici su se upoznali s vučedolskom kulturom od neolitika do srednjeg vijeka, kroz 19 prostorija, koja zorno prikazuju kulturu koja se iz matičnog prostora (međurječja Save, Drave i Dunava) proširila na dvanaest europskih zemalja. Učenici su upoznati s načinom života Vučedolaca, ljevaonicama bakra, proizvodnjom keramičkog posuđa i vučedolskom kućom .

 

Zapisala: Margarita Martinović, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju