preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Login

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2014.

Ukupno: 976748
Ovaj mjesec: 2381
Ovaj tjedan: 3
Danas: 3
Tragovi prošlosti vidljivi u sadašnjosti
SKRIVENO BLAGO RIJEKE
Đurđica Kolar / datum: 13. 1. 2021. 19:31

U sklopu projekta "Tragovi prošlosti vidljivi u sadašnjosti“, učenici 3.e i 3.f  na zajedničkom satu Sociologije i Povijesti virtualno su posjetili izložbu „Tahara“ - običaji vezani uz židovsku mrtvačnicu na groblju „Kozala“.

Tahara je ritualno pranje i čišćenje  tijela te njegovo pripremanje za sahranu.

Kroz izložbu je učenike vodila profesorica Rina Brumini, potpredsjednica Židovske općine u Rijeci. Upoznala je učenike sa židovskom tradicijom i povijesti u našem gradu.

Herva Kadiša je organizacija židovskih žena ili muškaraca koji se brinu da tijela preminulih Židova budu pripremljena za ukop prema židovskoj tradiciji. Također posjećuju bolesne ljude, ljude na samrti. U prisutnosti 10 muškaraca (Minjan) održava se kolektivna molitva za ljude na samrti. Muškarac se u životu kod Židova smatra odraslim sa 14 godina kada je napravio Bar micvu (religijski prelazak u novu fazu života).

 


[OPŠIRNIJE]Pogledali smo film „Dnevnik Diane Budisavljević“
Đurđica Kolar / datum: 30. 1. 2020. 20:35

Učenici 2e, 2c, 1f i 1a razreda sa profesoricom M. Martinović, I. Varga, S. Meszaros, te profesorima G. Marijanom i M. Ignjatovićem posjetili su Art kino u sklopu projekta „Tragovi prošlosti vidljivi u sadašnjosti“.

Pogledali smo film „Dnevnik Diane Budisavljević“ koji je nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnom arenom za režiju (Dana Budisavljević), Zlatnom arenom za glazbu, Zlatnom arenom za montažu, nagradom Zlatna vrata Pule i nagradom FEDORA za najbolji hrvatski dugometražni film.


[OPŠIRNIJE]Posjet sinagogi
Đurđica Kolar / datum: 18. 12. 2019. 15:13

U petak 6. prosinca tijekom jednog nastavnog sata učenici 3. e i 3. g razreda posjetili su Malu ortodoksnu sinagogu u Rijeci. Riječ je o jednoj od nekadašnjih sedam riječkih sinagoga do 2. svjetskog rata brojne riječke židovske zajednice, ujedno jedinoj koja u ratnim zbivanjima nije srušena. 

 


[OPŠIRNIJE]OBILJEŽAVANJE HOLOKAUSTA
Đurđica Kolar / datum: 7. 2. 2019. 10:35

Učenici 2. f, 3. a , 3. c i 4. c razreda Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka posjetili su Art kino u sklopu  obilježavanja holokausta. U pratnji profesorica Margarite Martinović i Ide Varge te profesora Joze Belje i Uroša Mikašinovića, učenici su pogledali film  Sophie Scholl - Posljednji dani, redatelja Marca Rothemunda.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju