preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Login
Obavijesti za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

MZO natječaji
RSS
13.11.2019. 13:23
Objava Javnog poziva osnovnim i srednjim školama za izradu videonajave književnog djela po izboru
Rok: 1. veljače 2020.

08.11.2019. 08:59
Raspisan natječaj za Nacionalni program stipendiranja ,,Za žene u znanosti" 2020.
Rok: 29. studenoga 2019.

07.11.2019. 10:57
Javni natječaj za izbor kandidata za članove Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga kurikuluma nastavnog predmeta Geologije
Rok: 23. studenoga 2019.

06.11.2019. 12:38
Javni poziv za predlaganje članova stručnih povjerenstava za prosudbu udžbenika za osnovnu i srednju školu
Rok: 31. prosinca 2019. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje Javni poziv za predlaganje članova stručnih povjerenstava za prosudbu udžbenika za osnovnu i srednju školu.

06.11.2019. 10:51
Odluka o djelomičnoj obustavi postupka prijama na određeno vrijeme
Oglas je objavljen na web stranici Ministarstva uprave i web stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja dana 7. veljače 2019. godine, te u Biltenu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj 27, od 7. veljaće 2019. godine.

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2014.

Ukupno: 876146
Ovaj mjesec: 4451
Ovaj tjedan: 1074
Danas: 93
 

South Eastern Mediterranean Environmental Project ili skraćeno SEMEP, je projekt kojeg je pokrenulo Ministarstvo Grčke kao projekt odgoja i obrazovanja o okolišu i mogućnostima razmatranja problema okoliša koji su zajednički cijelom području Mediterana. Inače, ovaj je projekt prihvaćen na 27. generalnoj skupštini UNESCO-a u listopadu 1993. godine i ima potporu ove svjetske organizacije kao ekološki projekt koji okuplja zemlje jugoistočnog Sredozemlja među kojima i Hrvatsku. Točnije: projekt se odnosi na obalne dijelove tih zemalja, a u praktičan rad uključuje učenike u dobi od 11 do 16 godina u sklopu edukativnog ekološkog programa: Odgoj za okoliš. Cilj projekta je uočavanje ekoloških problema u okolišu,  ekološko osvješćivanje mladih ljudi, promišljanje o uzrocima i posljedicama uništavanja okoliša, razvijanje kod učenika sklonosti prema znanstvenom pristupu, povezivanje škola na međunarodnoj razini na način da se problemi lokalne sredine predstavljaju drugim sredinama i obratno, razmjenjivanje podataka, preporuke za poduzimanje mjera, uspoređivanje i natjecanje. Danas je to omogućeno jednostavnim i učinkovitim načinom putem e-maila, a komunikacija se odvija na engleskom jeziku.

SEMEP je u Hrvatskoj započeo s programom tijekom školske godine 1996/97., a koordinator projekta za Hrvatsku je prof. dr. Draško Šerman s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Odmah u početku projekta za aktivno sudjelovanje u SEMEP-u prijavilo se 36 srednjih škola (sudjelovale ukupno 32). To su mahom škole u gradovima i mjestima duž cijele hrvatske obale i otočja Jadrana, počam od Labina i Bakra do Dubrovnika i Visa. Tema istraživanja koja se provodila prve godine SEMEP-ova programa išla je pod nazivom „More i mi“, a sadržaj rada odnosio se na istraživanje utjecaja ljudi na more i mora na ljude.

Iz našeg područja u projektu sudjeluju Pomorska škola Bakar, Prva hrvatska riječka gimnazija, Prva hrvatska sušačka gimnazija i Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka.

CILJEVI:

 • EKOLOŠKO OSVJEŠĆIVANJE MLADIH LJUDI
 • PRONALAŽENJE EKOLOŠKIH PROBLEMA SREDINE U KOJOJ ŽIVIMO
 • AKTIVNO UKLJUČIVANJE U PROBLEME LOKALNE ZAJEDNICE
 •  SURADNJA SA UČENICIMA DRUGIH ŠKOLA – IZLASCI NA TERENE  (OŠ Bakar, Prva riječka hrvatska gimnazija, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Ekonomska pkola Mije Mirkovića u Rijeci, ŠRD Luben Bakar, ronioci Kostrene i Bakra, Lučka kapetanija Rijeka, Grad Bakar, Udruga za zaštitu Kupe-Brod na Kupi, Prirodoslovni muzej Rijeka)
 • KOMUNIKACIJA SA DRUGIM ŠKOLAMA ( INTERNET, E-MAIL)

SADRŽAJ RADA:

 • PREDAVANJA
 • EKO AKCIJE ( ČIŠĆENJA PLAŽA, PODMORJA, RIJEKE KUPE)
 • ANALIZA PLAŽA
 • DETERMINACIJA FLORE I FAUNE U MORU
 • MEDITERANSKA PREHRANA
 • POSJET ZAGAĐIVAČIMA UZ MORE
 • PODVODNA FOTOGRAFIJA

MJESTO RADA:

 • BAKARSKI ZALJEV, KOSTRENA, RIJEKA
 • OTOCI KRK I CRES
 • BROD NA KUPI

 

Nosioci aktivnosti: učenici svih razreda po odabiru razrednika, profesori kemije, fizike, ekologije, etike, vjeronauka, engleskog, hrvatskog jezika, pedagog, povijesti, biolozi gimnazija, domar, spremačice.

U akcijama čišćenja podmorja, plaža ili rijeke Kupe odlaže se otpad u dogovoru sa Udrugama, a učenici broje i selektiraju.

Vrijeme realizacije: tijekom cijele školske godine.

preskoči na navigaciju