preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Login

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2014.

Ukupno: 970759
Ovaj mjesec: 342
Ovaj tjedan: 645
Danas: 75
Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
„CLAUSTRA ALPUIM IULIARUM – KASNOANTIČKI OBRAMBENI SUSTAV“
Autor: Đurđica Kolar, 31. 10. 2019.

Učenici 3.e, 3.g i 3.g2 razreda posjetili  su 25. listopada 2019.  Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci.  Upoznali su se s projektom Claustra Alpium Iuliarum (CAI) koji se realizira sufinanciranjem iz EU-a. Projekt je u okviru Programa interreg V-A Slovenija – Hrvatska, a u sklopu školskog projekta „Upoznajmo povijesnu, kulturnu i religioznu baštinu grada Rijeka i PGŽ-a“, čiji su nosioci profesorice Margarita Martinović, Ida Varga i Zorica Janković.


Kustosica Ana Golja zainteresirala je učenike svojim zanimljivim, praktičnim predavanjima i radionicama koje su prikazale  situacije jednog dana života rimskog vojnika. Također, prikazan je kasnoantički unutarnji obrambeni sustav koji je štitio Rimsko Carstvo od prodora neprijatelja u središte rimskog imperija.

   

Arheološki ostaci sustava pružali su se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji. Položaj obrambenih zidova ukazivao je na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika.

Replike kao što su izbor odjeće, oružja, zaštitne opreme te svakodnevnih predmeta (torba, set za jelo i pisanje, toaletni pribor), omogućile su nam bolje i prisnije upoznavanje života vojnika koji je bio stalno u pokretu.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju